زندگی نامه شهید الحاج مولوی محمد عمر متوکل – تقبله الله –

جندالله سمنگانی شهید الحاج مولوی محمد عمر متوکل فرزند صوفی حاجی مرجان در سال ۱۳۴۸ خورشیدی در قریه چوچمن ولسوالی حضرت سلطان ولایت سمنگان چشم به جهان گشود. وی قرآن کریم را در منطقه خود نزد مرحوم ملا حفیظ الله خواند و پس از خواندن قرآن کریم و کتاب های ابتدایی دینی، برای فراگرفتن علوم […]

جندالله سمنگانی

شهید الحاج مولوی محمد عمر متوکل فرزند صوفی حاجی مرجان در سال ۱۳۴۸ خورشیدی در قریه چوچمن ولسوالی حضرت سلطان ولایت سمنگان چشم به جهان گشود.

وی قرآن کریم را در منطقه خود نزد مرحوم ملا حفیظ الله خواند و پس از خواندن قرآن کریم و کتاب های ابتدایی دینی، برای فراگرفتن علوم قرآنی روانه قریه بندللک ولسوالی دره صوف شد و مدت دو سال دران جا درس خواند. سپس دوباره به قریه چوچمن عودت نموده و ازان جا به هدف تحصیلات مزید به مدرسه قریه سرخ کوچه ولسوالی چهارکنت ولایت بلخ رفت. پس ازان مدتی در مدرسه قریه قره غاج ولسوالی مذکور به درس خوانی دوام داد. سپس به قریه کوگجر ولسوالی حضرت سلطان رفت و نزد مرحوم مولوی صاحب کمال الدین زانوی تلمذ نهاد. ازان جا روانه شهر مزارشریف شد و در مدرسه شیخ مرغینانی نزد مولوی صاحب عبدالغفور بعضی کتب تکمله را خواند. سپس مدت دو سال نزد شیخ الحدیث مولوی محمد زکریا صاحب در منطقه چوچمن درس خواند.

پس ازان مدت دو سال به صفت مدرس در منطقه اوملی، مرکز سمنگان خدمت نمود. مولوی صاحب در زمان حاکمیت کامل امارت اسلامی چند مدتی در کنار مجاهدین امارت اسلامی خدمت نمود و سپس مدت هفت سال در قریه قدم علی به حیث مدرس ایفای وظیفه نمود. پس ازان مدت یک سال در قریه پدری اش چوچمن درس گفت.

اما چون دوره احادیث نبوی صلی الله علیه و سلم از نزد وی مانده بود و وی عشق فراوان با احادیث نبوی صلی الله علیه و سلم داشت، دوره حدیث را در دارالعلوم حنفیه در ساحه کارته خراسان، مرکز ولایت سمنگان نزد شیخ صاحب محمد زکریا حقانی و شیخ صاحب محمد امین منصوری  به تکمیل رسانیده و دستار فضیلت را به سر نمود. پس از فراغت، دوباره در مدرسه چوچمن به تدریس پرداخت.

مولوی محمد عمر صاحب در سال ۱۳۹۷ خورشیدی پس از شهادت خواهرزاده اش مجاهد قهرمان شهید داملا محمد، که مسئول جهادی ولسوالی حضرت سلطان بود، به صف امارت اسلامی پیوست. وی پس از مدت کوتاهی به حیث رئیس زراعت ولایت سمنگان تعیین شد و بیش تر از یک سال این وظیفه را مخلصانه و صادقانه انجام داد.

وی درین جریان بر اثر بمباردمان قوای اشغالگر در منطقه دندغوری ولایت بغلان زخم برداشت و پس از مدتی شفایاب شد و دوباره به فعالیت های خویش اغاز نمود. وی در سلسله خدمات علمی اش یک باب دارالحفاظ و یک باب دارالبنات را در سال ۱۳۹۷ شمسی در قریه چوچمن بنیاد گذاشت و برای اعمار و آبادی آن بسیار سعی نمود، اکنون به تعداد ۱۵۰ تن پسران و  ۱۳۰ تن زنان و دختران دران دو مدرسه درس می خوانند.

شهید مولوی صاحب محمد عمر متوکل بالاخره روز پنجشنبه ساعت ۱۱ پیش از ظهر روز پنجشنبه ۲ اسد ۱۳۹۹ خورشیدی مصادف با ۲ ذی الحجه ۱۴۴۱ هجری قمری در دشت آسیاباد ولسوالی حضرت سلطان در یک کمین اربکی های اجیر جام شهادت را نوشید. روحش شاد و یادش گرامی باد.

مولوی نورالدین عمیر، مسئول جهادی ولایت سمنگان در مورد شخصیت آن مجاهد فقید می‌گوید : شهید مولوی صاحب در عرصه علم، جهاد و امور اجتماعی خدمات فراوان و صمیمانه انجام داد و همواره در خدمت طلبا، مجاهدین و مردم بود. وی در مدت کوتاهی‌که به‌حیث مسئول اقتصاد ولایت بود با همه توانایی برای پیش‌برد امور جهادی سعی نمود و به‌خصوص خلای را که با شهادت خواهرزاده‌اش شهید داملا محمد تقبله الله در منطقه به میان آمده بود به نحوه احسن جبران نمود. وی به‌حیث عالم با تجربه و سال‌خورده نقش خوبی را در عرصه سرپرستی مجاهدین انجام داد. بهشت برین جایگاه و ماوایش باد.

مولوی محمد انس عزیزی، مسئول کمیسیون نظامی ولایت سمنگان در یادبود از شهید مولوی صاحب می‌گوید: وی بر علاوه از اینکه تحول مثبت و بزرگی را در راستای ترویج علم در بین اطفال منطقه برپا نمود، در زمانی‌که ساحه کاملا در کنترول اربکی‌ها بود وی مجاهدین را در موتر خود به یک‌جا و دیگر جا‌ انتقال می‌داد و همچنان خانه‌اش پناه‌گاه مطمئن و مصئون برای مجاهدین بود، وی درین راستا با کمال جرات‌مندی خدمت می‌نمود و بالاخره در همین سلسله شهید هم شد. جنت الفروس جایش باد.