سازمان ملل: برنامه‌های طالبان برای کاهش تولید تریاک در افغانستان موفقیت‌آمیز بود

سازمان ملل در گزارشی اعلام کرد: کاهش تولید تریاک در افغانستان، به دستور طالبان که مدت‌ها تامین‌کننده غالب جهان بود، می‌تواند منجر به مرگ و میر ناشی از مصرف بیش از حد هروئین شود، زیرا مصرف‌کنندگان هروئین به سمت مواد مخدر مصنوعی می روند.   کشت تریاک که از آن هروئین تهیه می شود، در […]

سازمان ملل در گزارشی اعلام کرد: کاهش تولید تریاک در افغانستان، به دستور طالبان که مدت‌ها تامین‌کننده غالب جهان بود، می‌تواند منجر به مرگ و میر ناشی از مصرف بیش از حد هروئین شود، زیرا مصرف‌کنندگان هروئین به سمت مواد مخدر مصنوعی می روند.

 

کشت تریاک که از آن هروئین تهیه می شود، در سال گذشته پس از ممنوعیت تولید مواد مخدر توسط طالبان در سال ۲۰۲۲ در افغانستان ۹۵ درصد کاهش یافت. اگرچه تولید تریاک در میانمار در سال گذشته ۳۶ درصد افزایش یافته است اما همچنان تولید تریاک در سطح جهانی ۷۵ درصد کاهش یافته است.

 

دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد (UNODC) در گزارش سالانه جهانی مواد مخدر که روز چهارشنبه منتشر شد، اعلام کرد: نتیجه کمبود طولانی مدت مواد مخدر از مبدأ افغانستان می تواند عواقب متعددی در افغانستان و کشورهای ترانزیت و مقصد مواد افیونی افغان داشته باشد زیرا انتظار می رود خلوص هروئین در بازار کاهش یابد.

 

این گزارش افزود: مشاهدات میدانی اولیه حاکی از افزایش اندک احتمالی در کشت تریاک افغانستان در سال جاری میلادی است اما بعید است که به سطح قبل از ممنوعیت بازگردد.

 

در حالی که تا اوایل سال ۲۰۲۴ هیچ کمبود واقعی در بازارهای اصلی مقصد برای مواد افیونی افغانستان مانند اروپا وجود نداشت در خاورمیانه و آسیای جنوبی تا اوایل سال ۲۰۲۴ کمبود مخدر گزارش شده بود.

 

در این گزارش با تشریح اثرات بالقوه کاهش مواد مخدر، آمده است: تقاضا برای خدمات درمانی مواد افیونی، از جمله برای درمان با متادون، بوپرنورفین و مورفین آهسته رهش، ممکن است افزایش یابد، اما اگر عرضه این خدمات ناکافی باشند، مصرف کنندگان هروئین ممکن است به سایر مواد افیونی روی بیاورند.

 

وی افزود: چنین تغییری ممکن است خطرات قابل‌توجهی برای سلامتی داشته باشد و منجر به افزایش مصرف بیش از حد شود، به‌ویژه اگر مواد مخدر جایگزین شامل مواد بسیار قوی مانند برخی از آنالوگ‌های فنتانیل یا نیتازن‌هایی باشد که قبلاً در برخی از کشورهای اروپایی در سال‌های اخیر ظهور کرده‌اند.

 

آنجلا می، مسئول تحقیقات دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد به خبرنگاران گفت: مرگ و میر ناشی از مصرف بیش از حد نیتازن، نوعی ماده مخدر مصنوعی قوی تر از فنتانیل، در ایرلند، بریتانیا، استونی و لتونی گزارش شده است.

 

وی افزود: معمولاً مصرف‌کننده هروئین چیزی را که فکر می‌کند هروئین است می‌خرد، اما با نیتازن‌های بسیار ارزان‌تر و قوی‌تر روبه‌رو می‌شود و پس از انجام آزمایشات پس از مرگ ناشی از مصرف بیش از حد، این ناخالصی شناسایی می شود.

 

در این گزارش همچنین آمده است که عرضه کوکائین در سال ۲۰۲۲ به بالاترین حد خود رسیده است، در حالی که به نظر می رسید مصرف این مخدر در آمریکا کاهش می یابد، آزمایش ها نشان داد مصرف در اروپا افزایش یافته است.