هدف دیگر جنگ روانی؛ وضعیت واقعی نظام اقتصادی و بانکی افغانستان چگونه است؟

توجه: مقالات وب‌سایت الاماره دری تنها نظر نویسندگان است و لزوماً دیدگاه این وب‌سایت نیست.

خبر:

انستیتوت صلح ایالات متحده امریکا در گزارش تحلیلی جدید خود گفته است که نظام اقتصادی و بانکی افغانستان در حال حاضر با چالش‌های جدی روبه‌رو است. این نهاد افزوده است که افزایش بحران‌ها در سطح جهانی و کاهش کمک‌های بشردوستانه به افغانستان، تأثیرات منفی بر وضعیت اقتصادی و بانکی این کشور گذاشته است.

 

در این گزارش، ویلیام برد، کارشناس امور اقتصادی افغانستان در انیستیتوت صلح امریکا گفته است که در ماه‌های اخیر کمک‌های جامعه بین‌المللی به افغانستان به‌طور چشم‌گیری کاهش یافته است و به دلیل افزایش بحران‌های جهانی ممکن است این کمک‌ها باز هم کاهش یابد که این وضعیت تأثیرات بدی بر نظام بانکی و اقتصادی افغانستان خواهد گذاشت.

 

به گفته او، در حال حاضر بانک مرکزی افغانستان با مشکلات بزرگی روبه‌رو است؛ از جمله عدم دسترسی به ذخایر ارزی خارجی و موانعی که در زمینه چاپ اسکناس‌ها وجود دارد.

 

 

تبصره:

در چارچوب جنگ روانی علیه افغانستان، این بار نظام اقتصادی، مالی و بانکی این کشور هدف قرار گرفته است. نهادها، رسانه‌ها و مؤسسات غربی زیاد به‌شمول انیستیتوت صلح‌ امریکا تلاش دارند تا نظام مالی و بانکی افغانستان را ناکارآمد و شکست‌خورده جلوه دهند. زیرا برخلاف انتظار، این نظام طی سه سال اخیر به دلیل شفافیت در امور و مدیریت سالم، توانست فشارهای عمده آمریکا و متحدانش بر افغانستان را تا حد زیادی کنترل کند.

 

در حدود سه سال گذشته، به‌دلیل مدیریت سالم، هماهنگی و تلاش‌های پی‌هم بانک مرکزی افغانستان، وزارت مالیه و سایر نهادهای اقتصادی، ارزش افغانی برخلاف انتظار ثابت باقی ماند.

 

ثبات و ارزش افغانی در این مدت حتی از ارزش پول بسیار کشورهای پیشرفته بهتر بود. بانک مرکزی افغانستان با اجرای اقداماتی مؤثر توانست ثبات پولی در این کشور ایجاد کند؛ ذخایر داخلی ارزی را تأمین کرد، سیستم بانکی را که از حرکت بازمانده بود، دوباره فعال ساخت، اعتماد مردم به بانک‌ها را احیا نمود، روند پرداخت معاشات و اکثر امور پولی را از طریق بانک‌ها از سر گرفت و نه‌تنها اندازه پرداخت مبالغ گذشته به تاجران بیشتر شد بلکه ابتکار پرداخت قرض به آنان را نیز روی دست گرفت.

 

علاوه بر این، ده‌ها اقدام دیگر انجام شد که هم ارزش پولی کشور را حفظ کرد، هم زمینه رشد اقتصادی را فراهم ساخت و هم خدمات و امتیازات قابل‌توجهی به شهروندان، سرمایه‌گذاران و تاجران ارائه شد.

 

اما سؤال اینجاست که این پیشرفت‌ها در چه شرایطی به دست آمد؟

 

تمام این دستاوردها در شرایطی حاصل شد که در پایان حکومت جمهوریت، سیستم بانکی فلج شده بود، ذخایر ارزی تخلیه شده بود، امانات مردم از بین رفته بود و در مجموع سیستم بانکی فلج بود؛ آمریکا را نیز با بی‌پروایی و به‌شکل ظالمانه میلیاردها ذخیره ارزی افغانستان را مسدود کرده بود. افزون بر این، تحریم‌هایی بر افغانستان اعمال شد و این کشور از سیستم‌های بین‌المللی انتقال پول خارج گردید اما به‌لطف رهبری و مدیریت سالم در افغانستان، این مشکلات به‌سرعت کنترل شد و طی سه سال اخیر، نظام بانکی و مالی افغانستان دوباره احیا شد.

 

بنابر این، اظهارات اخیر و گزارش‌هایی که این روزها علیه نظام مالی و بانکی افغانستان منتشر می‌شود، کاملاً بی‌اساس بوده و بخشی از جنگ روانی است. هدف این تبلیغات تخریب یک بخش موفق دیگر از نظام است و تلاش دارند تا اعتماد مردم را نسبت به این سیستم کاهش دهند. اما مردم افغانستان باید هوشیار باشند و واقعیت‌ها را با چشمان باز ببینند، نه آنچه را که رسانه‌ها و نهادهای غربی به‌عنوان تحلیل و گزارش تبلیغ می‌کنند.