نگاهی به کتاب گرانسنگ امارت‌شناسی/بخش اول

از آن جایی که تألیف کتاب‌های قطور، برای بسیاری مشکل است، در این میان نوشتن و جمع‌آوری مقالاتی در یک موضوع می‌تواند راه را برای ترتیب آن بصورت پله‌پله به کتابی تحقیقی در مدت زمانی نسبتا مناسب هموار کند.

کتاب امارت‌شناسی نویسندهٔ آن برادر گرامی و نویسندهٔ توانا؛ قاری عبدالستار سعید و مترجم آن سید نورمحمد محبی کورابی است.

این کتاب در اصل به زبان پشتو نوشته شده و سپس به فارسی ترجمه شده است.

دربارهٔ نوشتن این کتاب، مؤلف توانا در ابتدا مجموعه‌ای ۳۵صفحه‌ای برای ارائه در سیمیناری در وزارت امور خارجه ترتیب داده که با تشویق شرکت‌کنندگان سمینار و تلاش مؤلف، این اثر گران‌بها به دست آمده است.

از آن جایی که تألیف کتاب‌های قطور، برای بسیاری مشکل است، در این میان نوشتن و جمع‌آوری مقالاتی در یک موضوع می‌تواند راه را برای ترتیب آن بصورت پله‌پله به کتابی تحقیقی در مدت زمانی نسبتا مناسب هموار کند.

 

قصهٔ من با کتاب

روزهای اولی که مسئولیت وب‌سایت الاماره دری به بنده داده شد، در فکر بودم تا کتابی نمونه را که هم‌خوانی با نام وب‌سایت داشته باشد و به نوعی امارت را به معنای واقعی معرفی کرده و از آن نمایندگی کند، را بصورت بخش‌بخش در این وب‌سایت نشر کنم، روزی پی‌دی‌اف این کتاب را دیدم و با خواندن صفحاتی چند، به عمق این گوهر با قیمت پی بردم.

کتاب با وجود حجم کمی که دارد، دارای مفاهیم عظیم و معلومات وافری است که سرنخ موضوعات را به خواننده می‌دهد و برای بحث و کنکاش بیشتر در موضوع مورد نظر ذهن‌سازی می‌کند.

جا دارد از ترجمهٔ شیوای این کتاب به فارسی هم یادی بکنم، ترجمهٔ فارسی/دری این کتاب طوری است که خواننده را به سوی خود جذب می‌کند و با خواندن آن هرگز احساس خستگی نمی‌کند.

کتاب‌های ضخیم و دارای عناوین زیاد معمولا خواننده را، خصوصا در عصر حاضر که فضای مجازی و مقالات کوتاه جای کتاب‌ها و مقالات علمی را گرفته، خسته می‌کند، از این رو کتاب‌های نسبتا کم حجمی که در موضوع مذکور سرنخ و معلومات لازم را ارائه بدهد، می‌تواند خواننده را تشویق به مطالعهٔ بیشتر کرد و به تحقیق در موضوع وادارد، از این رو کم حجم بودن کتاب امارت‌شناسی و در عین حال ترتیب و باب‌بندی به روز آن خستگی را می‌کاهد و لذت مطالعه را به شما می‌بخشد.

 

قبل از ورود به تفصیلات هر باب، باید عرض کنم که: این کتاب از چند لحاظ برای خواننده مفید خواهد بود. که از جملهٔ آن، حجم کم کتاب و موضوعات متعدد آن، ذکر مختصری از تاریخ پادشاهان اسلامی در افغانستان و خدمات علما در زمینه‌های مختلف، معلومات و تاریخ‌های دقیق نگاشته شده، معلومات زیادی دربارهٔ تحریک اسلامی سابق (که بسیاری از مجاهدین حتی از خدمات تحریک اسلامی در دورهٔ اول بی‌خبراند) ذکر تشکیلات امارت در دورهٔ جهاد و ذکر تاریخ و اسامی شروع‌کنندگان جهاد در مقابل آمریکا، جواب شبهات و تحلیل استراتیژی‌های سه رییس جمهور آمریکا، سپس ذکر فتوحات بصورت دقیق و بعد از آن یادآوری مختصر دستاوردهای امارت اسلامی در دو سال گذشته و در اخیر مطالبی مفید دربارهٔ امارت است.

البته یک مورد دیگر هم این کتاب را متنوع کرده و آن بی‌سابقه بودن چنین اثری هست، معمولا هر کسی که قبلا دربارهٔ امارت نوشته نظریات شخصی خود را در میان صفحات کتابش جای داده و این کتاب از اولین آثاری است که از امارت اسلامی نمایندگی کرده و آن را بصورت منصفانه به جهانیان معرفی کرده است.

 

اشتیاقم به مطالب مفید این اثر مرا واداشت تا دوبار آن را مطالعه کنم، دعای خیری برای مؤلف و مترجم کرده و از آنان برای این اثر مفید تشکر کنم.