سومین نشست دوحه چه‌قدر مهم بود؟

بسیاری از کشورها تعهد خود را برای حمایت از سکتور خصوصی افغانستان، پایان دادن به تحریم‌های بانکی و اقتصادی ابراز کرده‌اند. این کشورها می‌توانند در پروژه‌های بزرگ اقتصادی، تجارت و سرمایه‌گذاری همکاری نمایند تا وضعیت اقتصادی افغانستان بهبودی یابد و توسط تعامل با جهانیان را به اعلی‌ترین درجه برساند.

سومین نشست دوحه که با حضور نمایندگان ۳۰ کشور و سازمان‌های بین‌المللی برگزار شد، گام مهمی برای بازسازی اقتصادی افغانستان و تقویت روابط بین‌المللی بود. پیش از این دو نشست دیگر نیز برگزار شده بود که در نشست نخست امارت اسلامی نادیده گرفته شده بود و در نشست دوم به دلیل عدم پذیرش امارت اسلامی به عنوان طرف مسئول، حکومت افغان از شرکت در آن ابا ورزید، از همین‌رو نتایج هر دو نشست بی‌اهمیت شد.

 

به منظور اشتراک افغانستان در سومین نشست دوحه توماس نیکلاس، نماینده ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان به کابل آمد و در دیدار با مولوی امیرخان متقی، وزیر امور خارجه خواهان شرکت در سومین نشست دوحه شد اما حکومت افغانستان مشروط بر پذیرش شروط خویش قول مشارکت داد. حکومت افغان گفته بود که آنها به طور کلی به نشست دوحه نگاه مثبتی دارند اما خواهان مشارکت معنادار در آن هستند.

 

چند روز پس از این سفر، دیکارلو معاون دبیرکل سازمان ملل متحد به کابل آمد و با مولوی عبدالسلام حنفی، معاون سیاسی رئیس‌الوزراء دیدار کرد و از وی تقاضای شرکت نمود اما عبدالسلام حنفی نیز این بازدید ابراز موضع‌گیری مشابه کرد.

 

اشتراک هیئت امارت اسلامی به عنوان یک جهت مسئول، در میان گذاشتن دستور کار نشست با سران امارت اسلامی و برخی شروط دیگر، شروطی بود که طرف افغان برای شرکت در این نشست وضع نموده بودند. سازمان ملل متحد با پذیرش این شروط موافقت کرد تا با توجه به دو نشست اخیر بدون نتیجه، جلسه سوم اهمیت بیشتری پیدا کند.

 

سازمان ملل متحد تصمیم گرفت آجندای این نشست را با مشوره امارت اسلامی آماده کند و هیئت امارت اسلامی را به عنوان یک طرف مسئول در این نشست بپذیرد. امارت اسلامی نیز موقف حضور خود در این جلسه را با حمایت همه‌جانبه رهبری و نظام روشن کرد.

 

مولوی ذبیح الله مجاهد، سخن‌گوی امارت اسلامی و رئیس هیئت افغانستان در این نشست در سخنرانی خود گفت که دستیابی به استقلال اقتصادی هدف اصلی دولت شان است.

 

امارت اسلامی که از آغاز حکومت خود گام‌های مفیدی برای بازسازی اقتصادی کشور برداشته است، روز به روز با افزایش کارخانه‌جات و فابریکه‌ها، فرصت‌های شغلی و امکانات جدیدی را در اختیار اکثر جوانان قرار داده است. با توجه به این تحولات، اظهارات و وعده‌های مهمی برای استقلال اقتصادی افغانستان، تقویت سکتور خصوصی و توسعه بیشتر همکاری‌های بین المللی داده شد.

 

در این نشست ضمیر کابلوف، نماینده روسیه خواستار آزادی سرمایه مسدود شده افغانستان بانک شد. نماینده چین سپس گزارش‌های وزارت تجارت امارت اسلامی و بانک افغانستان را مسلکی و قابل تقدیر توصیف کرد. همچنین نمایندگان ایران، پاکستان، قزاقستان، ازبکستان، قرقیزستان، ترکمنستان، آمریکا و سازمان همکاری اسلامی با تمجید از موضع امارت اسلامی، حمایت خود را از آن اعلام کردند.

 

تام‌وست، نماینده آمریکا از موفقیت‌های چشمگیر امارت اسلامی در تقویت امنیت، جلوگیری از فساد و شفافیت قدردانی کرد و از بانک‌های آسیایی و جهانی خواست تا از کابل بازدید کنند و علاوه بر کمک‌های بشردوستانه، به مسائل تجاری و اقتصادی نیز بپردازند. رئیس هیئت امارت اسلامی نیز نسبت به پایان تحریم‌های بانکی و اقتصادی و تحولات در حوزه اقتصادی و تجاری ابراز امیدواری کرد.

 

نمایندگان بریتانیا به افغانستان در مورد کمک در رفع تحریم‌ها اطمینان دادند و نیز قول دادند که با وزارت صنعت و تجارت افغانستان همکاری نزدیک داشته باشند. سایر شرکت کنندگان در این نشست به طور عمیق در مورد حمایت سکتور خصوصی، پیشگیری از مواد مخدر و جذب معیشت جایگزین بحث و تبادل نظر کردند.

 

در واقع اگر جامعه جهانی تحریم‌های ظالمانه خود را برطرف کند، امارت اسلامی می‌تواند از تمام ظرفیت‌های خود نهایت استفاده را ببرد و گام‌های خود را در جهت استقلال اقتصادی تسریع بخشد. باورهایی وجود دارد که سومین نشست دوحه افق جدیدی را در جهت حل مشکلات اقتصادی و جلب حمایت بین‌المللی به روی افغانستان می‌گشاید.

 

این نشست نه تنها برای توسعه اقتصادی مهم است بلکه نقش مهمی در توسعه روابط بین‌المللی افغانستان و ثبات منطقه دارد. امید است که نتایج این نشست فرصت‌های اقتصادی جدیدی را برای افغان‌ها فراهم کند.

 

پس از این نشست در دوحه، امیدهای زیادی برای بهبود تعاملات بین‌المللی با امارت اسلامی پدیدار شده است. اولویت دادن به حضور نمایندگان امارت اسلامی توسط سازمان ملل متحد و ۳۰ کشور و سازمان، استماع و تایید موضع آنها پیشرفت بزرگی در سطح بین‌المللی است.

 

بسیاری از کشورها تعهد خود را برای حمایت از سکتور خصوصی افغانستان، پایان دادن به تحریم‌های بانکی و اقتصادی ابراز کرده‌اند. این کشورها می‌توانند در پروژه‌های بزرگ اقتصادی، تجارت و سرمایه‌گذاری همکاری نمایند تا وضعیت اقتصادی افغانستان بهبودی یابد و توسط تعامل با جهانیان را به اعلی‌ترین درجه برساند.

 

اگر این تحریم‌ها برداشته شود، زمینه رشد و توسعه اقتصادی افغانستان را فراهم می‌کند. در این جلسه همچنین در خصوص پیشگیری از مواد مخدر و جذب معیشت جایگزین قول‌هایی داده شد. اگر جامعه جهانی کمک‌های خود را در این زمینه افزایش دهد، فرصت‌های شغلی برای مردم افغانستان افزایش می‌یابد و باعث رشد اقتصادی می‌شود. علاوه بر این، نه تنها از نظر امنیت داخلی موثر خواهد بود بلکه به جامعه جهانی این پیام را خواهد داد که امارت اسلامی نسبت به نگرانی‌های بین المللی جدی است.

 

این نشست در کنار توسعه اقتصادی، فرصت سیاسی مهمی برای امارت اسلامی بود که از طریق آن توانست جایگاه منطقه‌ای و بین‌المللی خود را تقویت کرده و در جهت توسعه اقتصادی و سیاسی کشور گام‌های مفیدی بردارد. با کمک این نشست جایگاه سیاسی امارت اسلامی در عرصه بین‌المللی بیش از پیش تقویت خواهد شد.

 

این نشست می‌تواند زمینه را برای توسعه همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی فراهم کند که در نتیجه افغانستان شاهد بهبود و پیشرفت چشمگیری در وضعیت سیاسی و اقتصادی خواهد بود.