سنوفارما ابتکاری در عرصهٔ دواسازی!

نویسنده: عمر قندهاری دیروز با جمعی از دوستان به فابریکهٔ دواسازی سنوفارما در قندهار رفتیم.   این فابریکه که چند ماه قبل افتتاح شد، از میان ۶۰ فابریکهٔ دواسازی در افغانستان، از نظر کیفیت دوا، استفاده از ماشین آلات پیشرفته و لابراتوار به روز، عرضهٔ دواها با شفافیت کامل در نرخ و قیمت، عرضهٔ دواها […]

نویسنده: عمر قندهاری

دیروز با جمعی از دوستان به فابریکهٔ دواسازی سنوفارما در قندهار رفتیم.

 

این فابریکه که چند ماه قبل افتتاح شد، از میان ۶۰ فابریکهٔ دواسازی در افغانستان، از نظر کیفیت دوا، استفاده از ماشین آلات پیشرفته و لابراتوار به روز، عرضهٔ دواها با شفافیت کامل در نرخ و قیمت، عرضهٔ دواها طبق استاندارد و معیارهای جهانی توسط این شرکت ثبت شده در سطح آسیا، در درجهٔ اول محسوب می‌شد.

 

این فابریکه طبق گفته‌های یکی از تاجران و صاحبان آن، بر اثر یک مفکوره و ایده‌ای ایجاد شده است. عده‌ای از تاجران که تعداد آنان به ۶۰ نفر می‌رسد و فابریکه‌های دیگری هم دارند مشکل نبود دوای با کیفیت، واردات و ساخت دواهای بی‌کیفیت در فابریکه‌های غیر معیاری در افغانستان و نیاز شدید ملت به دواهای با کیفیت را حس کرده و با همکاری همدیگر، ۶۰ میلیون دالر در این فابریکه برای بخش اولش سرمایه‌گذاری کردند.

 

دواهای سنوفارما که ۵۰ نوع است و بزودی به ۶۵ نوع خواهد رسید، با آرم همین فابریکه و قیمت درج شده بر پاکت دوا بر اساس پول افغانی، به بازار عرضه می‌شود.

این فابریکه متشکل از بخش‌های مختلفی است، که فعلا شربت و قرض در آن ساخته می‌شود و برای پیچکاری و سرم قسمت دیگر زیر ساخت‌وساز است.

 

در این فابریکه تلاش شده بود هر قسمتش با ماشین آلات به روز فعال شود و هر چه که نیاز یک فابریکه و کارخانهٔ پیشرفته است، در آن وجود داشت.

این کارخانه در کنار ماشین آلات برای ساخت دوا، دارای سیستم برق قوی، قسمت اطفاییه قوی و فعال، دستگاه‌هایی برای تصفیهٔ کامل آب استفاده شده در کارخانه و فیلتر مواد شیمیایی و استفادهٔ دوبارهٔ آن برای باغ و سبزه‌زارها بود.

ناگفته نماند که مسجد و طعام‌خانهٔ مجهز و منظم و باغ‌ و چمنی که مردم شریف ولایت قندهار به آن علاقه دارند درست شده بود و کار روی آبشار کوچکی با حوضی برای ماهیان و محلی برای نشستن در فصل زمستان و تابستان و استفاده از منظرهٔ زیبای گل‌ها شروع بود.

 

دو نکتهٔ مهم که توجهم را جلب کرد

۱. این حس تاجران ملی‌مان، که با وجود اینکه می‌توانستند دواهای بی‌کیفیت عرضه کنند و طبق گفتهٔ یکی از آنان بارها این چانس را هم داشتند، اما بازهم مصرف زیاد کردند، فایده کم به دست می‌آورند، تا محصول خوب و با کیفیت و ارزان به هم‌وطنان عرضه کنند.

این حس و همچنین روحیهٔ آنان برای خدمت به ملت که یک محرک قوی در وجود افغانان است، و زلزلهٔ هرات و عودت عظیم مهاجرین وجود این روحیهٔ قوی در میان افغانان را برای‌مان به اثبات رساند.

 

۲. توجه مسئولین به آنان

طبق گفته‌های یکی از تاجران، آن‌ها با استقبال عظیمی از مسئولین مواجه شدند، کارهای‌شان پیشرفت کرده و با مشکلات مواجه نشده‌اند، امنیت‌شان تامین است و هر مسئولی به نوبهٔ خود به آن‌ها اعلام آمادگی برای همکاری را کرده، من جمله محترم حاجی ملا برادر آخوند؛ پیشوای آبادی افغانستان که نام ایشان با خدمات شایان‌شان در این مجلس یاد شد، حفظه الله من کل مکروه وأعزه ونصره وأیده بتأییده.

 

ضمنا طبق گفته‌های همین تاجر، سرپا شدن این فابریکه، باعث شده تا بعضی از تاجران افغان که در خارج هستند، تشویق شده تا و به حکومت اعتماد کنند و در افغانستان سرمایه‌گذاری‌های کلانی بکنند.

بطور مثال، بعد از بحث و مناقشهٔ صاحب این فابریکه با یکی از تاجران افغان در ترکیه، و تحلیل و بررسی اوضاع فعلی افغانستان، آن تاجر تشویق شده و سرمایه‌گذاری کلانی در بخش سیمان افغانستان کرد.

 

در کنار امنیت، آن‌ها از تلاش بزرگان و مسئولین امارت اسلامی برای تامین برق ولایات بسیار راضی بودند و گفتند برق امسال قندهار (در حالی که هنوز هم کار روی تقویت این برق جریان دارد) نسبت به دورهٔ حکومت سابق به نوع بی‌نظیر بوده است.

 

تاجران ملی با آمدن امارت اسلامی روحیه گرفتند، آن‌ها طبق گفتهٔ خودشان وقتی تواضع و پشت‌کار بزرگان، امنیت موجود و رسیدن شکایات، انتقادات و پیشنهادات‌شان به بزرگان را دیدند خودبه‌خود تشویق به سرمایه‌گذاری‌های کلان در کشور شدند.

آنقدر روحیه داشتند که ما را تشویق کردند، که با حرف‌های‌شان ما هم امیدوار شدیم.

 

خداوند منان بیش از پیش بر برکات این نظام اسلامی بیفزاید و آن را خیری برای امت اسلامی قرار دهد.