زعفران؛ گیاه یا طلای سرخ افغانستان!؟

توجه: مقالات وب‌سایت الاماره دری تنها نظر نویسندگان است و لزوماً دیدگاه این وب‌سایت نیست.

مردم افغانستان، مردمی سخت‌کوش و پرتلاش‌اند و تعداد قابل توجهی از مردم افغانستان به شغل‌های پرزحمت مثل مالداری، کشاورزی، قالین‌بافی و غیره مشغول هستند. ایشان نسل‌به‌نسل به این کارها مشغول بودند و نفقهٔ زندگی عموم مردم به غیر از ۳۰ فیصد از مردم که به تجارت مشغول‌اند،‌ از همین راه تامین می‌شود. زمین‌های افغانستان زمین‌های حاصل‌خیزی هستند که صلاحیت کشت انواع محصولات کشاورزی را دارند.

این امر هویداست که در دوران جنگ، زمینه‌های مناسبی برای مالداری، کشاورزی و تجارت باقی نمی‌ماند؛ زیرا جنگ ویرانگر بعضی را مجبور به ترک خانه و کاشانه کرده و بعضی دیگر را با خرابی مال و کشت متضرر می‌ساخت. در دوران سیاه استعمار به دو علت مردم از پیشرفت در کشاورزی، عقب مانده بودند:

۱. عدم امنیت؛
۲. عدم حمایت از طرف دولت بی‌کفایت و عدم کنترل منابع آبی کشور.

در دوران سیاه اشغال، ماده‌ی زهرآلود تریاک به عنوان گزینه کشاورزی مردم انتخاب شده بود، آن‌هم به‌خاطر فراهم‌شدن بستر کشت از طرف استعمارگران. بعد از پایان این دوران سیاه، کشت این ماده پایان یافت و مردم مجبور شدند به کشت چیزی که جاگزین این ماده خطرناک باشد، روی بیاورند.

گیاه زعفران بهترین گزینه برای جایگزین تریاک می‌باشد، چرا که قیمت هر کیلوی آن تقریبا به یک‌و‌نیم لک افغانی می‌رسد و سود خوبی برای کشاورزان به ارمغان می‌آورد. زعفران افغانستان، نُه‌بار مقام باکیفیت‌ترین زعفران جهان را از آن خود کرده است و آخرین بار زعفران افغانستان در یک رقابت جهانی از سوی موسسه بین‌المللی «ذائقه» مستقر در بلژیک، به عنوان باکیفیت‌ترین زعفران جهان شناخته شد.

بعد از آمدن امارت اسلامی و حمایت از کشت زعفران، افغانستان در مقام دومین تولیدکننده زعفران در جهان، قرار گرفت و در سال جاری نزدیک به ۶۳۵ تُن زعفران به ارزش ۷۷.۵ میلیون دالر صادرات داشته است.

طبق آمار به‌دست‌آمده، در بیست‌وشش ولایت کشور زعفران کشت می‌شود و نزدیک به ۹۰ درصد آن تنها در هرات برداشت می‌شود، به همین خاطر هرات افتخار گشایش نمایشگاه زعفران از طرف امارت اسلامی را از آن خود کرد. این نمایشگاه برای معرفی زعفران هرات وبازاریابی به آن، راه اندازی شده است.

حمایت امارت اسلامی از دهقان‌ها و تلاش برای بهترشدن بازاریابی این گیاه سودمند، سبب پیشرفت اقتصاد و بهبودیافتن معیشت مردم افغانستان می‌شود و گامی مثبت و نیکو به‌سوی کارآفرینی برای قشر دهقان کشور خواهد بود.