دیر یا زود همه باور خواهند کرد!

مسئله‌ای که شاید برای بسیاری، باور نکردنی و به‌دور از عقل‌وفهم‌شان باشد؛ اما این یک واقعیت است و باید به آن اذعان کرد و بدون چون‌وچرا آن را باور کرد و پذیرفت.

روزنامه ابرار اقتصادی نوشت:

«پس از قدرت گرفتن طالبان در افغانستان، پول این کشور رشد کرده است.

طبق اطلاعات جمع آوری شده توسط بلومبرگ،  پول کشور افغانستان با نام «افغانی» توانسته در سال جاری سومین ارز با ثبات جهان باشد!»

 

مسئله‌ای که شاید برای بسیاری، باور نکردنی و به‌دور از عقل‌وفهم‌شان باشد؛ اما این یک واقعیت است و باید به آن اذعان کرد و بدون چون‌وچرا آن را باور کرد و پذیرفت.

قبل از این‌که امارت اسلامی زمام امور را به‌دست بگیرد و قبل از این‌که کشور فتح شود، در پایان دوره جمهوریت، بسیاری از مردم دچار دلهره و نگرانی شده و پول‌های خود را به‌زعم این‌که با آمدن امارت اسلامی، پول افغانی بی‌ارزش و بی‌اعتبار می‌شود، تبدیل به ارزهای خارجی نمودند. آنان به‌گمان این‌که امارت اسلامی شاید نتواند در کنترل پول کشور موفقانه عمل کند و همچنان تحریم‌های گوناگون دست‌وپاگیر شوند، دست به این اقدام زدند تا جایی که عده‌ای می‌گفتند: «یا پول‌های افغانی‌تان را تبدیل به دالر، کالدار و تومان کنید و یا به‌وسیله‌ی آن وسایل، خریداری نموده و پول افغانی را مصرف کنید.» اما آنان نمی‌دانستند که این ارز روزی در جهان برای خود، مقام و جایگاهِ ثابت و پایداری خواهد داشت و باعث تعجبِ بسیاری از اقتصاددانان خواهد شد.

حالا این‌که دلیل ثباتِ پول افغانی چه است و چرا پول افغانی توانسته‌است در جهان «سومین پول با ثبات» باشد، دلایل مختلفی دارد. مهم‌ترین دلیل آن نبود فساد در جمع‌آوری تعرفه‌های گمرکی، افزایش صادرات به کشورهای همسایه، سرمایه‌گذاری در زمینه‌های مختلف، رونق یافتن کارهای ترانزیتی، شروع پژوه‌های خرد و کلان، به راه‌افتادن کارخانه‌های قدیمی و از کارافتاده، جلوگیری از قاچاق دالر به بیرون از کشور و نظارت درست‌ودقیق و همه جانبه بر این موارد هستند که ثبات پول افغانی را نگه داشته است و این ارز توانسته در جهان مقام سوم را به دست آورد. این عوامل حیاتی را کارشناسان مسائل اقتصادی زیادی مطرح نموده‌اند گرچه برخی نیز در این مورد می‌گویند که دلیل عمدهٔ ثبات پول افغانی، کمک‌های است که توسط کشورهای خارجی به افغانستان رسیده‌است؛ اما بهتر است در این زمینه، نظر عبداللطیف نظری، معین مسلکی وزرات اقتصاد را ذکر کنیم. او می‌گوید: «عوامل مختلف مثل افزایش صادرات، جمع‌آوری مالیات، جمع‌آوری تعرفه‌های گمرکی از مرزها، ریشه‌کن شدن فساد، جلوگیری از قاچاق دالر به بیرون از کشور و نظارت همه جانبه، این‌ها عواملی بودند که در ثبات ارزش پول افغانی، نقش مهمی ایفا کرده‌اند.»

جهان باید باور کند که افغانستان دوباره سرپا می‌شود. افغانستان، خودکفا و بی‌نیاز می‌شود. افغانستان، روزبه‌روز دارد مسیرهای شکوفایی، ترقی و توسعه را طی می‌کند.

به امید روزی که افغانستان با تلاش‌ها و زحمت‌های مسئولین کوشا و پرتلاش خود بتواند در تمام ابعاد و جوانب، پیشرفت‌های چشم‌گیری داشته و بتواند در منطقه و جهان نقش مهمی ایفا نماید.