خاطرات جهادی؛ بهترین یادآور دوران غربت

در این گیتی پهناور، برای انسان حالات گوناگونی رخ می‌دهد، گاهی خوشحالی و سرور، و گاهی غم‌و‌اندوه، روزگاری در سختی و تکلیف، روزگاری دیگر در آسانی و راحتی. 

زندگی متحرک و تغییرپذیر است و انسان موجودی است متأثر از احوال و تغییراتی که در جهان هستی رخ می‌دهد. پیامبر اکرم – صلی‌الله‌علیه‌وسلم – می‌فرماید: «مَثلُ القلبِ مَثلُ الرِّیشهِ، تُقلِّبُها الرِّیاحُ بِفَلاه.»

«مثال دل چون مثال پرى است در زمین بیابان که بادها آن را مى‏گرداند.»

در این گیتی پهناور، برای انسان حالات گوناگونی رخ می‌دهد، گاهی خوشحالی و سرور، و گاهی غم‌و‌اندوه، روزگاری در سختی و تکلیف، روزگاری دیگر در آسانی و راحتی.

انسان در عموم حالات زندگی ساده خود را پیش می‌برد و از خیلی چیزها آگاهی ندارد. اما چه بسا در پی حوادث سخت روزگار و مشکلات و تکالیف پخته شده و تازه با مشکلات آشنایی پیدا کند، با دست‌وپنجه نرم کردن با آنها با صلابت‌تر و در مقابل تغییرات مهیب‌تر، صلاحیت تحمل و بردباری‌شان روز به روز افزوده می‌شود.

 

در واقع روزهای سخت و دوران غربت، روزهایی است که در آن بسیاری، عزم‌های پولادین حاصل می‌کنند و به قله‌های صبر، قناعت و بلندهمتی صعود می‌کنند.

 

یادمان نرود که در روزهای ناداری و گم‌نامی، در کنار مجاهدین و مهاجرینی نادارتر و گم‌نام‌تر، بهترین اخلاق و کرامت انسانی در وجود انسان سرایت می‌کرد و حس واقعی غم‌خواری و هم‌دردی را در رگ‌وریشه انسان پیاده می‌ساخت.  روزهای غربت، بهترین یادآورِ نبود پست و مقام و عدم رقابت در پست‌ها و وظایف می‌باشد. روزگاری که در دل کوه‌ها و دره‌ها با نان خشک و چایی ساده روزها و شب‌ها سپری می‌شد و سخنی از معاش و منصب‌های حکومتی نبود، روزهایی که دور هم بودن و با مجاهدان زیستن بزرگ‌ترین تفریح و سرگرمی و بهترین خوشحالی محسوب می‌شد.

 

یک مجاهد نباید هیچگاه خاطرات سنگر و همگامی با کاروان شهدا را فراموش کند، گذشت تاریخ و تحولات و انقلابات بیشترین خطر را دارد تا انسان را به پرتگاه فراموشی گذشته‌های سخت بیندازد و او را از هدف والای گذشته دور سازد.

 

صحابه کرام – رضی الله عنهم – بعد از اینکه اسلام شوکت یافت و از هر طرف فتوحات شهرهای بزرگ یکی پس از دیگری رخ می‌داد و قلمرو حکومت اسلامی گسترش یافت؛ همیشه نفس‌های خود را سرکوب می‌کردند و سختی‌های دوران گذشته خود در غزوه‌ها را به یاد می‌آوردند. بعضی وقت امیر المومنین حضرت عمر – رضی الله عنه – آن اصحابی که آثار زخم بر بدن آنان بود را می‌طلبید و یاد و خاطره دوران مکی و یا عهد جهاد مدنی را به یاد می‌آورد.

 

از همین‌رو، امیر المومنین شیخ هبه الله آخندزاده – حفظه الله – در جریان سفری که به نیمروز داشت، در حضور شورای علما و مسئولین ولایت به تمام مجاهدین خطاب کرده فرمود: «شما دوران جهاد و غربت آن زمان را فراموش نکنید، بعضی وقت بروید لباس‌‌های دوران جهاد و کفش و دم‌پایی‌های آن دوران را بپوشید تا یاد و خاطرهٔ جهادی زنده شود.»

 

پس بهترین تلنگر برای یک مجاهد واقعی، یادآوری تکالیف و غربت دوران جهاد و زنده‌نگه‌داشتن خاطرات شیرین با شهدایی می‌باشد که بی‌رغتبی و زهد آنان در دنیا؛ بهترین سرمشق برای حالت کنونی مجاهد شمرده می‌شود.